Het varken
Hoevenaer Duroc varkens
Het Duroc varken kenmerkt zich door een mooie marmering in het vlees. Dat zorgt voor smaakvol, mals en sappig vlees. Het Duroc varken heeft een bruin-rode vacht, sommige met zwarte vlekken. Verder heeft dit varken typische hangoren. De Hoevenaer boeren hebben gekozen voor een eigen speciale kruising. De beer (het mannetje) is van het Duroc-ras. De zeug (het moederdier) is een Nederlands varken. De meeste biggen bij ons zijn roze met zo af en toe een nestje rood-bruine biggen.
Onze zwangere zeugen leven in de grote strostal. Hier verblijven ze tot het moment dat er biggetjes worden geboren. De draagtijd van een zeug is ca 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Als de zeug gaat biggen dan brengt de boer haar naar de kraamstal. In de kraamstal wordt gezorgd voor nestmateriaal. De pasgeboren biggen blijven 28 dagen bij de moeder en krijgen na enige tijd pap bijgevoerd om de overgang naar vast voedsel te vergemakkelijken. Na 4 weken gaan ze naar de biggenstal.
In de biggenstal leven de varkens in groepen die bestaat uit beren en gelten. De beren zijn de mannetjes en de gelten de vrouwtjes. Varkens zijn van nature nieuwsgierige, sociale dieren. Ze zijn vrij lui en liggen graag bij hun soortgenoten. In de stal hebben de varkens een aparte lig-, eet-, drink- en mestplaats.
Als de biggen groot genoeg zijn komen ze in de stal voor de vleesvarkens. Onze varkens leven in grote groepen en hebben veel bewegingsruimte. Kwalitatief, lekker voer en een goed klimaat zorgen voor gezonde, sterke varkens. De varkens beschikken altijd over vers water en afleidingsmateriaal zodat ze zich niet vervelen. Ook krijgen ze dagelijks een handje stro van de boer. Het vervoer van de varkens wordt verzorgd door een vaste vervoerder en duurt maximaal 2 uur.
Het menu van de varkens bestaat uit diverse granen die wij zoveel mogelijk uit de streek halen en wordt speciaal samengesteld voor onze varkens. Daarnaast bevat het menu ook eiwitten. Voor het milieu streven wij, samen met de voerproducent naar 100 % verantwoorde soja. Onze mest wordt in biogasinstallaties omgezet in energie. We gebruiken zoveel mogelijk groene stroom op onze boerderijen. Door luchtwassers op de stallen zorgen wij voor het verminderen van ammoniakuitstoot, broeikasgassen en fijnstofuitstoot. Dit zorgt ervoor dat de lucht rondom de varkensstallen gezonder wordt, wat goed is voor onze natuur.
Wist je dat…?
Het varken stamt af van het wilde zwijn. Het wilde zwijn of everzwijn komt in grote delen van Europa, Azië en Noord-Afrika voor. Zo’n 5000 jaar geleden werden de wilde zwijnen gedomesticeerd. Vandaag de dag leven er in Nederland alleen al ongeveer 12.000.000 varkens. Het varken hoort bij Nederland. Naast vlees levert het varken ook waardevolle grondstoffen voor vele andere producten. Van verfkwasten, handtassen, snoep tot medicijnen en hartkleppen voor de mens! De anatomie van het varken vertoont namelijk grote gelijkenissen met de mens.
Bekijk het filmpje maar eens van de NVV (Nederlandse Vereniging van Varkenshouders). Het Nederlandse varken is duurzaam en het ultieme kringloopdier!